Хүнсний аюулгүй байдал ба пестицидийн хэрэглээ

tsenzuurmn 2023-10-25

Пестицид гэдэг нь шавьж, хогийн ургамал, мөөгөнцөр тариалсан ургацыг гэмтээхээс урьдчилан сэргийлэх химийн нэгдэл юм. Тариаланчид тариалангийн талбайгаас илүү их бүтээгдэхүүн авахын тулд эдгээр химийн бодисыг ашигладаг. Ерөнхийдөө олон төрлийн пестицидийг тарихаас өмнө хөрсийг эмчлэхэд хогийн ургамлыг устгах, өвс, өргөн навчит өвсийг устгах, дугуй өтийг устгахад ашигладаг. Пестицид нь хүний ​​эрүүл мэндэд хортой байж болох ч пестицид хэр зэрэг хор хөнөөлтэй болох нь түүний үйл ажиллагаанаас хамаарна. Энэ нөлөө нь пестицидийн хэмжээ, агууламжаас хамаарна. Нэмж дурдахад энэ нь хэрэглэгчийн арьсан дээр тогтох, залгих эсвэл амьсгалах зэргээс хамаарч өөр өөр нөлөө үзүүлж болзошгүй юм.

Дэлхийн эрүүл мэндийн байгууллагын мэдээлснээр их хэмжээний пестицидтэй холбоо барих нь нөхөн үржихүйд нөлөөлж, хорт хавдрын шалтгаан болж болзошгүй юм. Үүнээс гадна пестицид нь гербицидээс илүү ерөнхийдөө хүнд илүү хортой байдаг. Хортон шавьж устгах бодис их хэмжээгээр хорддог. Бага зэргийн хордлого нь толгой өвдөх, толгой эргэх, дотор муухайрах, гүйлгэх, нойргүйдэх, хоолой, нүд, арьс, хамарыг цочрооход хүргэдэг. Хүнд хордлогын шинж тэмдэг нь ухаан алдах, амьсгалах чадваргүй болох, амьсгалын замд хэт их цэр үүсэх явдал юм.

Ургамлыг пестицидээр шүрших, эсвэл пестицидийг хөрсөнд хэрэглэх нь ургацын үлдэгдэл үлдээдэг. Хүнсний хортон шавьж устгах бодисын аюулгүй түвшинг хүнсний аюулгүй байдлын үүднээс Америкийн Байгаль орчныг хамгаалах агентлаг (EPA) тогтоосон.

Одоогийн хууль эрх зүйн зохицуулалт нь пестицидийн хэрэглээг зохицуулдаг. Эдгээр дүрэм журмууд нь шинэ болон одоо байгаа пестицидийн аюулгүй байдлын туршилтыг шаарддаг. Туршилтаар пестицидийн үлдэгдэл нь нярай, хүүхэд, насанд хүрэгчдэд хор хөнөөл учруулахгүй түвшинд байгаа эсэхийг тодорхойлох ёстой.

Ерөнхийдөө пестицидийн агууламж хамгийн өндөртэй жимс, ногоо нь бууцай, гүзээлзгэнэ, нектарин, байцаа, усан үзэм, алим, интоор, тоор, улаан лооль, лийр, төмс, селөдерей юм. Пестицидийн хамгийн бага агууламжтай жимс, хүнсний ногоо нь амтат эрдэнэ шиш, авокадо, хөлдөөсөн вандуй, хан боргоцой, папайя, сонгино, спаржа, хаш, киви, гуантал, цэцэгт байцаа юм. болон брокколи.