Хүнсний эрүүл ахуй гэж юу вэ?

tsenzuurmn 2023-11-26

Хүнсний чиглэлээр үйл ажиллагаа эрхэлдэг бизнес эрхлэгчид үйл ажиллагаа нь хэрэглэгчийг хохироох эрсдлийг хамгийн бага байлгахыг баталгаажуулах ёстой. Хүнсний аюулгүй байдлыг дагаж мөрдөх ажлын нэг хэсэг нь үйлчилж буй хүнсний бүтээгдэхүүнийг аюулгүй, аюулгүй байдлаар хангахын тулд хүнсний эрүүл ахуй, хүнсний стандартыг зөв, системтэй зохицуулах явдал юм.

Хүнсний аюулгүй байдал гэж нэрлэгддэг хүнсний эрүүл ахуйг хоол хүнс, ундааг боловсруулах, бэлтгэх, хадгалах нь хэрэглэгчдийн хоол хүнсээр дамжих өвчнөөр өвчлөх эрсдлийг бууруулах замаар тодорхойлдог. Хүнсний аюулгүй байдлын зарчим нь хоол хүнсийг бохирдуулж, хоолны хордлогоос урьдчилан сэргийлэхэд чиглэгддэг.

Хүнсний аюулгүй байдлыг хангах нь хоол хүнс бэлтгэх явц дахь хамгийн чухал алхам юм. Энэ нь тариалангийн талбайгаас ургац хураахаас эхлээд хэрэглэгчийн таваг хүртэл хамаарна. Тиймээс хоолны эрүүл ахуй нь ресторан, жижиглэнгийн дэлгүүр эсвэл хүнсний үйлдвэрт төдийгүй гэрт чухал асуудал болдог. Нийгэм дэх хүнсний аюулгүй байдлын асуудал нь улам бүр нэмэгдсээр байна. Хүнсний бүтээгдэхүүнийг эргүүлэн татах, дэгдэлтийн талаар олон мэдээ байдаг. Жил бүр сая сая хүн хоол хүнсээр дамждаг өвчинд нэрвэгдэж, олон мянган хүн нас бардаг.

Хэрэв хүнсний зүйл аюулгүй биш бол түүнийг хэрэглэж болохгүй. Үүний хамгийн энгийн жишээ бол аюулгүй ундны ус юм. Мэдэгдэж байгаа эх үүсвэрээс гардаггүй ус, хоол хүнсийг хэзээ ч хэрэглэж болохгүй. Хүнсний бүтээгдэхүүнд агуулагдах бактери, вирус, шимэгч хорхой нь хоолны хордлогын гол шалтгаан болдог. Хоол хүнс бохирдсон эсэхийг мэдэх нь үргэлж хялбар байдаггүй.

Хүнсний эрүүл ахуй, аюулгүй байдал нь хоолонд бичил биетэн үржиж, аюултай түвшинд хүрэхээс урьдчилан сэргийлэх явдал юм. Энэ нь хүмүүсийг эрүүл байлгаж, эм тариа, эрүүл мэндийн үзлэгт хамрагдахаас зайлсхийдэг. Ажилчдын сул зогсолтоос болж дэлхийн бизнес эрхлэгчид асар их хохирол амсдаг.

Хөндлөн бохирдол нь хоолны хордлогын гол шалтгаан бөгөөд бактери нь нэг хоолноос нөгөө хоолонд түүхий болон бэлэн хоолоор дамжин халдварладаг. Тиймээс бизнес эрхлэгчид аюулгүй хүнс үйлдвэрлэж, хэрэглэгчдэд санал болгох сайхан боломж юм. Хүнсний эрүүл ахуй зайлшгүй шаардлагатай.